Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula czerwona
mała - 2 ząbki czosnek
- olej
do smażenia - 400 g mięso mielone
wołowe - 150 g pomidory
z puszki - 150 g fasola
z puszki - 100 g kukurydza
mrożona - 2 łyżki przyprawa do fajita
- 4 sztuki placek tortilli
duży - 250 g śmietana kwaśna
- 150 g ser cheddar
starty - 1/3 główki sałata lodowa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko razem. Podsmażone mięso zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę oraz osączoną fasolę.
- Do farszu wsyp mieszankę przypraw do fajita, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
- Placki tortilli podgrzej na suchej patelni. Jeszcze ciepłe posmaruj połową kwaśnej śmietany. Następnie ułóż na nich starty ser, mięsną masę i posiekaną sałatę lodową.
- Tak przygotowane tortille zroluj jak naleśnik, zwijając końce do środka. Gotowe burrito ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i podgrzej w piekarniku. Gotowe danie podawaj z pozostałą kwaśną śmietaną.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski