Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula czerwona
mała2 ząbki czosnek
olej
do smażenia400 g mięso mielone
wołowe150 g pomidory
z puszki150 g fasola
z puszki100 g kukurydza
mrożona2 łyżki przyprawa do fajita
4 sztuki placek tortilli
duży250 g śmietana kwaśna
150 g ser cheddar
starty1/3 główki sałata lodowa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko razem. Podsmażone mięso zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę oraz osączoną fasolę.
- Do farszu wsyp mieszankę przypraw do fajita, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
- Placki tortilli podgrzej na suchej patelni. Jeszcze ciepłe posmaruj połową kwaśnej śmietany. Następnie ułóż na nich starty ser, mięsną masę i posiekaną sałatę lodową.
- Tak przygotowane tortille zroluj jak naleśnik, zwijając końce do środka. Gotowe burrito ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i podgrzej w piekarniku. Gotowe danie podawaj z pozostałą kwaśną śmietaną.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski