Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju
- Farsz
- 400 g wołowiny na gulasz
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki pikantnej pomidorowej salsy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- mielony kminek
- suszone oregano
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, wlej olej i dodaj tyle letniej wody, aby ciasto dało się zagnieść na gładką masę. Odstaw na 30 minut, uformuj 12 kulek, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki.
- Na suchej patelni upiecz każdy placek na jasnozłoty kolor. Zdjęte z patelni placki trzymaj w cieple.
- Wołowinę i cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj zmiażdżony czosnek, kminek, oregano, sól oraz pieprz.
- Dodaj kilka łyżek wody i salsy, duś pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec wrzuć pokrojone w kostkę papryki oraz odsączoną fasolę.
- Na placek wyłóż porcję gorącego nadzienia, posyp serem i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy