Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki słoika suszonych pomidorów
- 400 g mięsa mielonego
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 sztuki pęczka świeżej bazylii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej i wyrób na jednolitą masę.
- Pomidory odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Do pomidorów dodaj posiekaną bazylię oraz rozgnieciony czosnek.
- Nabieraj porcję masy mięsnej, spłaszcz na dłoni, na środku połóż farsz pomidorowy i uformuj kotleciki. Obtocz je w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Gdy kotlety będą rumiane podpiecz je przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia