Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 sztuka kajzerka
- 1 sztuka średniej wielkości cebula
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1 sztuka jajko
- mleko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 sztuka płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty cukru
- 2 sztuki małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- keczup
- 10 dag żółtego sera
- 3 sztuki duże pieczarki
- margaryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wymieszaj wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulą, jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
- Pieczarki obierz, pokrój w grube plastry. Ser pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kotleciki z wgłębienie w środku. Do każdego wgłębienia włóż po dwa plastry pieczarek, posyp szczyptą soli, posmaruj kleksem keczupu i połóż kostkę sera.
- Blachę wysmaruj margaryną, ułóż na niej kotleciki i piecz 45 minut w temperaturze 170 st. C, przy włączonym termoobiegu. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka