Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag piersi z kurczaka
1 kg cukinii
1 sztuka mały bakłażan
1 sztuka mała czerwona papryka
1 sztuka czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso, paprykę, bakłażana i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Opłukane i osuszone cukinie pokrój w długie paski i delikatnie obsmaż na rozgrzanym oleju, aby lekko zmiękły. Na kilku łyżkach oleju podsmaż pokrojone warzywa. Następnie zdejmij warzywa na talerz.
- Na patelnię wlej kilka łyżek oleju i usmaż na nim kawałki kurczaka. Oprósz mięso solą, pieprzem i ziołami. Dodaj usmażone warzywa i wymieszaj.
- Formę natłuść olejem, wyłóż ją paskami cukinii. Następnie na cukinię wyłóż farsz kurczakowo-warzywny i załóż wystające paski cukinii do środka. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 185 st. C. Danie podawaj letnie lub dobrze schłodzone.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy