Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 15 ml mleka
- 500 g mięsa mielonego
- 1 sztuka marchewka
- olej
- 1 łyżeczka mąki
- 1 kostka bulionowa wołowa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 sztuki duże ziemniaki
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj na miękko, odcedź i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mleko, masło, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż wszystko razem. Do zawartości patelni dodaj mąkę, 200 ml wody oraz kostkę rosołową. Chwilę podgrzewaj.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa razem z przecierem pomidorowym oraz octem balsamicznym. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż ziemniaczane puree, wyrównaj łyżką.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku