Dzisiaj jest: Niedziela, 13.10.2024 Imieniny: Edwarda i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mięsna zapiekanka z ziemniaczanym puree


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 15 ml  mleka
  • 500 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka marchewka
  • olej
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 1 kostka  bulionowa wołowa
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 3 sztuki duże ziemniaki
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj na miękko, odcedź i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mleko, masło, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż wszystko razem. Do zawartości patelni dodaj mąkę, 200 ml wody oraz kostkę rosołową. Chwilę podgrzewaj.
  3. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa razem z przecierem pomidorowym oraz octem balsamicznym. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje.
  4. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż ziemniaczane puree, wyrównaj łyżką.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE