Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
1 sztuka jajko
1 sztuka cebula
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki mleka
świeże liście szpinaku (jak największe)
sól
pieprz
odrobina masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i ostudź.
- Liście szpinaku ostrożnie wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 30 sekund. Następnie odsącz i zalej zimną wodą.
- Bułkę tartą zalej mlekiem i poczekaj, aż napęcznieje. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Mięso mielone wymieszaj z ostudzonym ryżem, napęczniałą bułką, jajkiem i zeszkloną cebulą na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formuj 5-centymetrowe kuleczki.
- Owijaj kuleczki liśćmi szpinaku tak, aby z każdej strony przylegały do mięsa.
- Gotowe kulki ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 30 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka