Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- świeże liście szpinaku (jak największe)
- sól
- pieprz
- odrobina masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i ostudź.
- Liście szpinaku ostrożnie wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 30 sekund. Następnie odsącz i zalej zimną wodą.
- Bułkę tartą zalej mlekiem i poczekaj, aż napęcznieje. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Mięso mielone wymieszaj z ostudzonym ryżem, napęczniałą bułką, jajkiem i zeszkloną cebulą na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formuj 5-centymetrowe kuleczki.
- Owijaj kuleczki liśćmi szpinaku tak, aby z każdej strony przylegały do mięsa.
- Gotowe kulki ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 30 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka