Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 4 sztuki małe cebule
- 1 sztuka białko z jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj białko jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Dopraw do smaku solą, ostrą papryką i ziołami i wymieszaj na jednolitą masę. Dłonią nabieraj porcje masy i formuj z nich małe klopsiki.
- Na osączone z wody patyczki nadziewaj pulpecik, pomidorek koktajlowy oraz 1/2 cebuli. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.
- Tak przygotowane szaszłyki piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka