Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g mąka
+1 łyżka do podsypania - 100 ml woda
ciepła - 2 łyżki olej rzepakowy
- 200 g szpinak
- 120 g ser feta
- 80 g szynka prosciutto
- 4 sztuki jajka
- 1 ząbek czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesyp do miski. Dodaj łyżeczkę soli, ciepłą wodę i łyżkę oleju. Zagnieć ciasto i odstaw je na 20 minut.
- Szpinak opłucz, osusz i przesmaż razem z rozgniecionym czosnkiem na łyżce oleju. Odciśnij i dopraw do smaku.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozgnieć dłońmi, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i usmaż z obu stron na suchej patelni. Następnie przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdym placku rozłóż szpinak. Na środek wbij jajko i obłóż je kawałkami szynki prosciutto. Wierzch posyp pokruszonym serem. Zapiekaj przez 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia