Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g filet z kurczaka
1 sztuka jajka
2 łyżki mąka
4 łyżki bułka tarta
660 g ziemniaki
3 ząbki czosnek
30 g masło
2 łyżki śmietana
18%
1 sztuka cukinia
mała
1 sztuka papryka czerwona
4 łyżki olej rzepakowy
1 kawałek cytryna
mały
sól
do smaku
pieprz
do smaku
1 gałązka natka pietruszki
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj na półtwardo. Filety umyj, pokrój na małe kawałki i oprósz solą. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st. C.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło, wrzuć czosnek i zeszklij. Następnie dodaj łyżeczkę mąki, wlej 1/4 szklanki wody i śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Cukinię i paprykę pokrój, skrop olejem i dopraw do smaku. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Podawaj z minisznycelkami z kurczaka, sosem czosnkowym i surówką.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!