Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filet z kurczaka
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mąka
- 4 łyżki bułka tarta
- 660 g ziemniaki
- 3 ząbki czosnek
- 30 g masło
- 2 łyżki śmietana
18% - 1 sztuka cukinia
mała - 1 sztuka papryka czerwona
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 1 kawałek cytryna
mały - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 gałązka natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj na półtwardo. Filety umyj, pokrój na małe kawałki i oprósz solą. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st. C.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło, wrzuć czosnek i zeszklij. Następnie dodaj łyżeczkę mąki, wlej 1/4 szklanki wody i śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Cukinię i paprykę pokrój, skrop olejem i dopraw do smaku. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Podawaj z minisznycelkami z kurczaka, sosem czosnkowym i surówką.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia