Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Minitarty z dynią i mięsem mielonym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 100 g  masła
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1-2 łyżki  zimnej wody
    Farsz
  • 200 g  mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 200 g  dyni o suchym miąższu
  • 1 sztuka cebula
  • 1/3 łyżeczki  tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  oleju
    Dodatkowo
  • 2 sztuki duże jajka
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem. Następnie dodaj żółtko oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Dynię oczyść i razem z boczkiem pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso, a po kilku minutach dorzuć boczek, dynię i tymianek. Smaż kilka minut, dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
  3. 4 foremki do minitart o średnicy 12 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto pokrój na 4 części, każdą równo rozwałkuj i wyklej formę. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
  4. W naczyniu rozkłóć jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
  5. Na podpieczonym cieście rozłóż równomiernie farsz mięsny. Zalej jajeczną masą. Piecz 30 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE