Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 sztuka żółtko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki zimnej wody
- Farsz
200 g mięsa mielonego drobiowego
100 g wędzonego boczku
200 g dyni o suchym miąższu
1 sztuka cebula
1/3 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
- Dodatkowo
2 sztuki duże jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem. Następnie dodaj żółtko oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Dynię oczyść i razem z boczkiem pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso, a po kilku minutach dorzuć boczek, dynię i tymianek. Smaż kilka minut, dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
- 4 foremki do minitart o średnicy 12 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto pokrój na 4 części, każdą równo rozwałkuj i wyklej formę. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- W naczyniu rozkłóć jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Na podpieczonym cieście rozłóż równomiernie farsz mięsny. Zalej jajeczną masą. Piecz 30 minut, aż masa się zetnie.
Źródło przepisu: Moje smaki życia