Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
- 1 sztuka gęsty jogurt typu bałkańskiego
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 2 sztuki szkl. płatków kukurydzianych
- oliwa
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo
- 2 sztuki torebki ryżu
- sałata
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka opłucz i potnij w dość grube paski.
- Włóż do miski jogurt, musztardę, miód oraz sól i wymieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w jogurcie i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
- W worku foliowym pokrusz płatki kukurydziane, wrzuć do niego kawałki kurczaka w jogurcie i potrząsaj, by płatki dobrze je oblepiły.
- Ułóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą. Wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Sałatę porwij na kawałki i polej oliwą. Kurczaka podawaj z ryżem i sałatą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka