Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g żeberek w jednym kawałku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu z mniszka
- kolendra
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka umyj, osusz.
- Oliwę wymieszaj z octem, kolendrą, pieprzem i miodem. Uzyskaną marynatą polej żeberka i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przez ten czas kilkakrotnie odwróć żeberka w marynacie.
- Po tym czasie przełóż żeberka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Podlej 250 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w 200 st. C. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
- Gotowe żeberka podawaj z ziemniakami i surówką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka