Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Młode ziemniaczki faszerowane mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Młode ziemniaczki faszerowane mięsem to przepis na smaczne i niskokaloryczne danie. Danie najlepiej podawać z ulubioną surówką.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 12 sztuk  ziemniaki
    młode
  • 300 g  mięso mielone
  • 1 l  bulion wołowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
    duży
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 1 pęczek  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w bulionie. Następnie odcedź, zachowując bulion i zostaw je do przestygnięcia. Gdy ziemniaki przestygną, odetnij górę i wydrąż płytko za pomocą łyżki.
  2. Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgniecione ziemniaki. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Wydrążone ziemniaki wypełnij farszem mięsno-ziemniaczanym. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej zachowanym bulionem. Piecz 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

ziemniaczkiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE