Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 kg mostek cielęcy
- sól
do nacierania mięsa - 2 łyżki masło śmietankowe
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 sztuka jajka
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1/2 szklanki ciepłe mleko
- 1 łyżeczka posiekana zielenina
- oliwa
do wysmarowania brytfanny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mostek wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką.
- Między żeberkami a powłoką mięsną robimy otwór na nadzienie, nacieramy solą wewnątrz i z zewnątrz, odstawiamy w chłodne miejsce.
- Przygotowujemy farsz: namoczoną w ciepłym mleku bułkę rozcieramy na jednolitą masę (można przetrzeć przez ostre sito).
- Masło ucieramy na krem, łączymy z przetartą bułką, 2 żółtkami, ubitym białkiem i zieleniną, lekko solimy.
- Farsz wkładamy do środka, zszywamy bawełnianą nitką, układamy mostek w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstawiamy do lekko wygrzanego, niegorącego piekarnika.
- Pieczemy w temperaturze 150°C.
- Gdy mięso się zarumieni, wyjmujemy na półmisek, kroimy w taki sposób, by każda kostka była oddzielnie.