Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g makaron muszle
- 2 łyżki olej
+do smażenia - 1 sztuka filet z kurczaka
duża - 500 g szpinak
- 200 g ser biały
zmielony - 60 g bułka tarta
- 100 ml mleko
- 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki cebula
mała - 400 g pomidor
z puszki - 4 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Cebule posiekaj, połowę podsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Ser zmiksuj z mlekiem, bułką tartą i szpinakiem. Następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Farszem wypełnij muszle i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na pozostałym maśle zeszklij resztę cebul i wymieszaj z pomidorami. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Powstałym sosem polej muszle i piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku