Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g boczek wędzony
1 sztuka kostka rosołowa
pieczeniowa700 g rostbef wołowy
200 g cebula
200 g ogórek kiszony
50 g musztarda
sarepska1 szczypta sól
10 g mąka
1 sztuka liście laurowe
1 łyżeczka pieprz czarny
2 łyżki majeranek
5 ziarenek ziele angielskie
30 g masło
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na płaty o grubości 1 cm i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i oprósz pieprzem oraz solą.
- Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój na bardzo cienkie plastry. Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie masła.
- Na każdym posmarowanym musztardą płacie mięsa połóż plaster boczku, kilka plasterków ogórka kiszonego oraz odrobinę cebuli.
- Przygotowane w ten sposób mięso zawiń ciasno w roladki. Każdy z ruloników dokładnie zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką i zrumień z obu stron na rozgrzanym maśle.
- Zrazy włóż do garnka. Podlej 1 litrem wody, dodaj kostkę pieczeniową, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku i duś jeszcze 30 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku