Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kabaczek
mały - 200 g cielęcina
chuda - 1 łyżka płatki owsiane
czubata - 1 sztuka kajzerka
czerstwa - 1 sztuka białko z jajka
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - majeranek
do smaku - sól
do smaku - olej
do smażenia
- Sos:
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 kawałek seler korzeniowy
- 1 łyżka mąka
- 1 łyżka olej
- 1 opakowanie jogurt naturalny
mały - sok z cytryny
do smaku - cukier
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kabaczek umyj, obierz, przekrój wzdłuż i wydrąż. Mięso zmiel razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Do masy dodaj białko, płatki owsiane i przyprawy. Wyrób na jednolitą masę.
- Kabaczek wypełnij farszem mięsnym, ułóż w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem. Podlej kabaczki 3 łyżkami wody, przykryj i zapiekaj w piekarniku.
- Warzywa umyj, obierz, pokrój i zalej 1 szklanką wody. Dodaj olej i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie. Warzywa wyjmij. Przygotuj zawiesinę z jogurtu i mąki, zahartuj ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlej do pozostałego wywaru. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Zagotuj.
- Kabaczek wyjmij na półmisek. Podziel na porcje i posyp natką pietruszki. Podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa