Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Nadziewane kabaczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Nadziewane kabaczki można podawać z kaszą lub ziemniakami. Do farszu zamiast cielęciny można użyć piersi z kurczaka.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kabaczek
    mały
  • 200 g  cielęcina
    chuda
  • 1 łyżka  płatki owsiane
    czubata
  • 1 sztuka  kajzerka
    czerstwa
  • 1 sztuka  białko z jajka
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • majeranek
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • olej
    do smażenia
    Sos:
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1 kawałek  seler korzeniowy
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 łyżka  olej
  • 1 opakowanie  jogurt naturalny
    mały
  • sok z cytryny
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kabaczek umyj, obierz, przekrój wzdłuż i wydrąż. Mięso zmiel razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Do masy dodaj białko, płatki owsiane i przyprawy. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Kabaczek wypełnij farszem mięsnym, ułóż w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem. Podlej kabaczki 3 łyżkami wody, przykryj i zapiekaj w piekarniku.
  3. Warzywa umyj, obierz, pokrój i zalej 1 szklanką wody. Dodaj olej i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie. Warzywa wyjmij. Przygotuj zawiesinę z jogurtu i mąki, zahartuj ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlej do pozostałego wywaru. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Zagotuj.
  4. Kabaczek wyjmij na półmisek. Podziel na porcje i posyp natką pietruszki. Podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki i warzywa


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Zobacz więcej na temat:

kabaczekprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE