Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
50 g ryż
sól
do smaku
4 sztuki pomidory
duże
125 g ser gouda
200 g mięso mielone
1 sztuka jajka
1 łyżka natka pietruszki
posiekana
pieprz
świeżo mielony, do smaku
500 ml bulion wołowy
2 łyżeczki zasmażka
jasna, błyskawiczna
1 łyżka śmietana
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i osącz. Pomidory umyj, odetnij cienkie dekielki i wydrąż łyżeczką wnętrze. Dekielki obierz ze skórki i zmiksuj razem z wydrążonym miąższem. Ser pokrój w kostkę.
- Ryż wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, pokrojonym serem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uzyskany farsz nałóż do pomidorów.
- Zmiksowane pomidory wymieszaj z bulionem i przelej do brytfanny. Włóż do środka nadziewane pomidory. Tak przygotowaną brytfannę wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 200 st. C.
- Po tym czasie wyjmij pomidory z naczynia, a sos zagęść zasmażką i wymieszaj ze śmietaną. Pomidory z powrotem przełóż do naczynia.
Źródło przepisu: Dania zapiekane























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!