Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g ryż
- sól
do smaku - 4 sztuki pomidory
duże - 125 g ser gouda
- 200 g mięso mielone
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - pieprz
świeżo mielony, do smaku - 500 ml bulion wołowy
- 2 łyżeczki zasmażka
jasna, błyskawiczna - 1 łyżka śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i osącz. Pomidory umyj, odetnij cienkie dekielki i wydrąż łyżeczką wnętrze. Dekielki obierz ze skórki i zmiksuj razem z wydrążonym miąższem. Ser pokrój w kostkę.
- Ryż wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, pokrojonym serem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uzyskany farsz nałóż do pomidorów.
- Zmiksowane pomidory wymieszaj z bulionem i przelej do brytfanny. Włóż do środka nadziewane pomidory. Tak przygotowaną brytfannę wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 200 st. C.
- Po tym czasie wyjmij pomidory z naczynia, a sos zagęść zasmażką i wymieszaj ze śmietaną. Pomidory z powrotem przełóż do naczynia.
Źródło przepisu: Dania zapiekane