Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
1 sztuka jajka
1/2 l woda
2 szklanki mąka
3 łyżki olej
1 szczypta sól
- Farsz:
200 g ser żółty
starty500 g kurczak
kawałki, ugotowany1 puszka fasola czerwona konserwowa
1/2 puszki kukurydza konserwowa
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
3 łyżki koncentrat pomidorowy
1 sztuka papryka
ostra1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra1 łyżeczka kminek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranek
sól
do smakupieprz
do smaku1 puszka pomidory
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 15 minut, a następnie smaż naleśniki z obu stron na suchej patelni.
- Farsz: W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim pokrojone cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory, papryczkę oraz odsączone fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj kurczaka, dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Usmażone naleśniki posyp serem i nałóż na nie po 3 łyżki farszu. Zwiń je w ruloniki, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku, by ser się rozpuścił. Podawaj gorące.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka