Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g białej fasoli
1 sztuka cebula
600 g mięsa mielonego
100 g kukurydzy z puszki
1 sztuka papryczka chili
sól
pieprz
4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
3 sztuki jajka
olej
200 ml mleka
100 g mąki
2 sztuki łodygi selera naciowego
5 sztuk pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
150 g startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę wrzuć do miski, zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj do miękkości i odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i wszystko razem podsmaż.
- Do zawartości patelni dodaj kukurydzę, drobno posiekaną papryczkę chili i ugotowaną fasolę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy oraz 2/3 posiekanej natki pietruszki.
- Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką oraz szczyptą soli. Z powstałego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
- Seler naciowy pokrój w małe kawałki. Pomidorki przekrój na pół i podsmaż je razem z selerem na odrobinie rozgrzanego oleju. Następnie dodaj pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
- Na naleśniki wyłóż mięsny farsz, zwiń je i posyp tartym żółtym serem. Gotowe danie podawaj z sałatką z pomidorków i selera.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku