Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki po neapolitańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki po neapolitańsku można również zapiec polane sosem pomidorowym i posypane mozzarellą.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  mąka
  • 4 sztuki  jajka
  • 3 sztuki  cebula
  • 1 szczypta  cukier
  • 400 g  mięso mielone
  • 150 ml  bulion wołowy
  • 450 g  pomidory z puszki
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 1/2 puszki  kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka  szczypiorek
    posiekany
  • 1 łyżka  bazylia
    posiekana
  • 3 łyżki  masło
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 2 łyżeczki  koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. 2 cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mięso i usmaż, mieszając. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Do mięsa dodaj papryki, koncentrat, bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podlej bulionem. Duś przez 30 minut, aż farsz zgęstnieje. Na koniec dodaj kukurydzę i duś jeszcze 10 minut.
  3. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i jajkami. Dodaj 300 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Na oliwie usmaż z przygotowanego ciasta 8 naleśników.
  4. Pozostałą cebulę obierz, posiekaj i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez 15 minut.
  5. Naleśniki nadziej farszem mięsnym, zwiń i ułóż na blasze. Zapiekaj przez 8 minut w 220 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym posypane szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE