Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g mąka
- 4 sztuki jajka
- 3 sztuki cebula
- 1 szczypta cukier
- 400 g mięso mielone
- 150 ml bulion wołowy
- 450 g pomidory z puszki
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1/2 puszki kukurydza konserwowa
- 1 łyżka szczypiorek
posiekany - 1 łyżka bazylia
posiekana - 3 łyżki masło
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mięso i usmaż, mieszając. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do mięsa dodaj papryki, koncentrat, bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podlej bulionem. Duś przez 30 minut, aż farsz zgęstnieje. Na koniec dodaj kukurydzę i duś jeszcze 10 minut.
- Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i jajkami. Dodaj 300 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Na oliwie usmaż z przygotowanego ciasta 8 naleśników.
- Pozostałą cebulę obierz, posiekaj i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez 15 minut.
- Naleśniki nadziej farszem mięsnym, zwiń i ułóż na blasze. Zapiekaj przez 8 minut w 220 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym posypane szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku