Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 700 ml mleko
- 200 g mąka
- 3 łyżki olej
- 50 g masło
+ do formy - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 500 g szpinak
mrożony, w liściach - 150 g szynka
w plasterkach - 100 g ser żółty
- 100 g ser pleśniowy
z niebieską pleśnią - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj 200 ml mleka, szczyptę soli, 150 g mąki oraz 100 ml wody. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na rozgrzanym oleju usmaż 6 naleśników.
- Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj rozmrożony szpinak i duś przez chwilę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z pozostałej mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę. Dolej pozostałe mleko i gotuj przez 15 minut, mieszając. Do beszamelu dorzuć rozdrobniony ser pleśniowy. Na koniec dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
- Na placki wyłóż porcję szynki i szpinaku. Naleśniki zawiń, włóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, polej sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski