Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mleka
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3-4 sztuki krople oleju
2 sztuki i 1/4 szklanki mąki
3 sztuki jajka
1 szczypta soli
1 łyżka kurkumy
- Farsz
50-60 dag mięsa z kurczaka ugotowanego i pokrojonego na małe kawałki
2 sztuki średnie pory
1 sztuka cebula
3 sztuki pieczarki
2 łyżki przyprawy do gyrosa
garść szczypiorku
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki.
- Farsz: Pory pokrój w półtalarki, a cebulę w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś pod przykryciem przez 9 minut. Po tym czasie dodaj mięso, szczypiorek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowany farsz rozłóż na naleśnikach i zwiń je w ruloniki. Podawaj z sosem śmietanowo-paprykowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka