Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Naleśniki
- 1/2 l mleka
- 1 sztuka jajko
- mąka
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 1/2 kg zmielonej karkówki
- 2-3 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 sztuk pieczarek
- 1 sztuka przecier pomidorowy
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- zioła prowansalskie
- bazylia
- natka pietruszki
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Naleśniki: Składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładkie ciasto. Z powstałego ciasta smaż naleśniki.
- Farsz: Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj zmielone mięso i smaż, aż zmieni kolor. Następnie wrzuć drobno posiekane pieczarki i podsmaż jeszcze chwilę.
- Dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku i podgotuj wszystko przez 10 minut.
- Przygotowany farsz wykładaj na usmażone wcześniej naleśniki i zwijaj jak krokiety. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę krokietów i na każdym połóż kulkę mozzarelli pokrojoną w plasterki.
- Wlej między naleśniki odrobinę sosu pomidorowego. Piecz 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka