Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Farsz
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 sztuka duża cebula
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki
- 3 łyżki oleju
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz
- sól
- Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso. Ciągle mieszając dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj pomidory z puszki i duś wszystko przez 15 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną bazylię.
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Patelnię posmaruj olejem i smaż na niej naleśniki.
- Gotowe naleśniki posmaruj wcześniej przygotowanym farszem, zwijaj w ruloniki i podsmaż przed podaniem.
Źródło przepisu: Palce lizać