Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka
- 1.5 szklanek woda gazowana
- 1.5 szklanek mleko
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżka olej
+ do smażenia - 500 g mięso mielone
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka cukinia
mała - 3 ząbki czosnek
- 1 szklanka bulion
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 150 g ser żółty
starty - 3 łyżki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj wodę gazowaną, mleko, jajka, szczyptę soli oraz 1 łyżkę oleju. Ciasto odstaw na 30 minut.
- Cebulę z czosnkiem obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i usmaż je od czasu do czasu mieszając.
- Do mięsa wlej bulion i dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farsz duś do odparowania płynu.
- Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki. Na każdy wyłóż po porcji nadzienia. Zwiń i ułóż w formie do zapiekania. Wierzch posyp żółtym serem. Piecz 10 minut w 185 st. C. Przed podaniem posyp natką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku