Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki zapiekane z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki zapiekane z serem to przepis na smaczną i sycącą potrawę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jajka
  • 375 ml  mleko
  • sól
    do smaku
  • 150 g  mąka pszenna
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 500 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • 1 puszka  koncentrat pomidorowy
    mała
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    posiekana
  • bazylia
    suszona, do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • masło
    do smażenia i formy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka roztrzep z mlekiem i odrobiną soli. Następnie ciągle mieszając, stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Uzyskane ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw częścią natki pietruszki, bazylią i pieprzem. Duś przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia.
  3. Na patelni rozgrzewaj porcje masła i smaż z przygotowanego ciasta naleśniki. Pozostałym masłem wysmaruj naczynie żaroodporne. Naleśniki posmaruj masą mięsną, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na koniec posyp naleśniki startym serem i piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE