Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 375 ml mleko
- sól
do smaku - 150 g mąka pszenna
- 1 sztuka cebula
duża - 1 ząbek czosnek
- 500 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - 1 puszka koncentrat pomidorowy
mała - 1 pęczek natka pietruszki
posiekana - bazylia
suszona, do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - masło
do smażenia i formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka roztrzep z mlekiem i odrobiną soli. Następnie ciągle mieszając, stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Uzyskane ciasto odstaw na 10 minut.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw częścią natki pietruszki, bazylią i pieprzem. Duś przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia.
- Na patelni rozgrzewaj porcje masła i smaż z przygotowanego ciasta naleśniki. Pozostałym masłem wysmaruj naczynie żaroodporne. Naleśniki posmaruj masą mięsną, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na koniec posyp naleśniki startym serem i piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane