Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 ml mleko
4 sztuki jajka
16 łyżek mąka
1 łyżka olej
+do smażeniasól
do smakupieprz
do smaku1 szczypta cukier
1 kulka ser mozzarella
2 sztuki papryka
kolorowa1 sztuka cebula
1 sztuka pomidory
2 ząbki czosnek
3 sztuki dymka ze szczypiorkiem
1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
1 sztuka filet z kurczaka
wędzony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mleka, jajek, mąki, 1 łyżki oleju i szczypty soli oraz cukru przygotuj ciasto. Następnie odstaw je na 20 minut w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki.
- Papryki oczyść z nasion i razem z cebulą pokrój w kostkę. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek. Po kilku minutach składniki podlej wodą i duś do miękkości. Pomidor obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do duszonych warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do jarzyn na patelni. Składniki na farsz wymieszaj.
- Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Na naleśniki wyłóż po 2 łyżki przygotowanego nadzienia i porcję sera.
- Placki z farszem zwiń w sakiewki i zwiąż sparzoną dymką. Kieszonki wyłóż do formy. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku