Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag mielonej wołowiny
- mała czerwona cebulka
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa
- 1 szczypta pieprzu
- Salsa
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- 1/2 sztuki zielonej papryki
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 sztuka mała czerwona cebulka
- sok z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulkę, kolendrę, czosnek i chili posiekaj. Dodaj do mięsa razem z mieloną papryką, kolendrą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Z masy mięsnej uformuj 4 duże lub 6 średnich kotletów. Posmaruj je delikatnie oliwą i smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
- Paprykę i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Dodaj sok z limonki, oliwę oraz sól i wymieszaj po czym odstaw do lodówki.
- Kotleciki podawaj z salsą i bagietką opieczoną na grillu.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy