Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki pory
3 sztuki białe kiełbasy
15 dag ziemniaków
20 dag sera żółtego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka gałki muszkatołowej
50 ml mleka
1 łyżka mąki
2 sztuki jajka
olej do smażenia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, umyj pod bieżącą wodą, po czym potnij w talarki.
- Kiełbasy obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie potnij w kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim kawałki ziemniaków i porów. Kiedy ziemniaki zmiękną, a pory się zrumienią, zdejmij je i na tym samym tłuszczu podsmaż plastry kiełbasy. Zdejmij.
- Jajka rozkłóć, a następnie zmiksuj razem z mlekiem, szczyptą soli i mąką. Do masy jajecznej dodaj ziemniaki, pory oraz kiełbasę.
- Przypraw pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj starty żółty ser. Wymieszaj. Masę wylej na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Źródło przepisu: Smacznego!