Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk jajka
50 ml mleko
50 g ser żółty
starty100 g śmietana kwaśna
100 g boczek
w plastrach4 garści szpinak
liście4 sztuki dymka
2 łyżki olej
1 garść kiełki rzeżuchy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, ser żółty oraz śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zmiksuj wszystko.
- Na suchej patelni usmaż plasterki boczku. Szpinak opłucz, sparz wrzątkiem i zostaw do ocieknięcia. Dymki umyj i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oleju. Następnie wlej 1/4 ciasta równomiernie je rozprowadzając po patelni. Posyp 1 pokrojoną dymką i 1 garścią szpinaku. Podgrzewaj, aż jajka się zetną. Następnie odwróć omlet na drugą stronę.
- Tak przygotowany omlet przełóż na talerz i obłóż zrumienionym boczkiem. Wierzch posyp rzeżuchą. W ten sam sposób przygotuj kolejne 3 omlety.
Źródło przepisu: Smacznego!