Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g piersi z kurczaka
150 g szpinaku
2 sztuki torebki ryżu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zabezpiecz przez wystygnięciem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niej przez 5 minut kawałki kurczaka. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż jeszcze 4 minuty.
- Do zblanszowanego szpinaku dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka