Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g szpinaku
- 2 sztuki torebki ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zabezpiecz przez wystygnięciem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niej przez 5 minut kawałki kurczaka. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż jeszcze 4 minuty.
- Do zblanszowanego szpinaku dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka