Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Orientalny kurczak ze szpinakiem i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  piersi z kurczaka
  • 150 g  szpinaku
  • 2 sztuki torebki ryżu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  curry
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  bazylii
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zabezpiecz przez wystygnięciem.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niej przez 5 minut kawałki kurczaka. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż jeszcze 4 minuty.
  4. Do zblanszowanego szpinaku dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE