Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak
- 25 dag mięsa z piersi kurczaka
- 10 dag chałki
- 1/3 szklanki śmietanki
- 10 dag rodzynek
- 5 dag tartego chrzanu
- 5 dag śliwek suszonych
- 2 sztuki jajka
- sól
- pieprz
- białko do klarowania
- 8 dag selera
- 8 dag marchwi
- 8 dag pora
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki żelatyny
- Dodatkowo
- żurawina
- cząstki limetki i cytryny
- natka pietruszki
- majonez
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka spraw i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa. Następnie oddziel skórę i mięso. Płat oczyść, a następnie oddziel mięso od kości w udkach.
- Do miski wrzuć skrawki mięsa, filet oraz namoczoną w śmietanie chałkę i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Do powstałej masy dodaj rodzynki, chrzan oraz drobno pokrojone śliwki i żółtka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.
- Tak powstałą masę rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą i zwiń go w roladę.
- Seler, marchew oraz por oczyść, zalej wrzątkiem i gotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar. Następnie dodaj do niego galantynę i gotuj jeszcze 50 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy i białko. Zagotuj, stale ubijając. Pod koniec dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.
- Gotową galantynę zalej tężejącą galaretą i odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj majonezem, żurawiną, limetką, cytryną i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Telemax