Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 25 dag ryżu
- 6 sztuk małży
- 1 sztuka cebula dymka
- 20 dag mięsa z kurczaka (np. udek, skrzydełek)
- kilka czarnych oliwek
- 2 sztuki pomidory
- 1 szczypta curry
- olej do smażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 sztuka zielona papryka
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Małże bardzo dokładnie wyszoruj szczotką, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Białe wino przelej do niedużego garnka i podgrzej. Do gorącego wina wrzuć małże. Duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Kawałki kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i ostrą papryką i odstaw na 15 minut.Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Następnie patelnię zdejmij z ognia.
- Ryż wsyp na rozgrzany olej, przez chwilę praż, po czym zalej 1/2 l bulionu i wsyp curry. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej resztę rosołu. Podgrzewaj mieszając, aż ryż zmięknie.
- Dymkę obierz i drobno posiekaj. Zieloną paprykę oczyść i pokrój w paski. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Do ryżu dodaj warzywa, oliwki oraz kurczaka i całość wymieszaj. Na koniec dołóż małże. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Smacznego!