Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka ryż
długoziarnisty
100 g mintaj
filety
150 g filet z kurczaka
12 sztuk krewetki
koktajlowe
2 ząbki czosnek
1 sztuka papryka czerwona
150 g pieczarki
150 g groszek zielony
10 sztuk małże
bez skorupek, ze słoika
500 ml bulion warzywny
4 łyżki oliwa
1 szczypta kurkuma
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mintaja pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut na rozgrzanej oliwie. Usmażoną rybę zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka (10 min). Krewetki gotuj w wodzie przez 5 minut, po czym odsącz na sicie.
- Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojoną na kawałki paprykę i smaż wszystko przez chwilę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię razem z odsączonym z zalewy zielonym groszkiem. Dodaj ugotowane krewetki, odcedzone z zalewy małże oraz ryż. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
- Smaż wszystko przez 10 minut. Po tym czasie podlej wszystko bulionem wymieszanym z kurkumą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Gdy bulion się wchłonie, wrzuć mintaja i kurczaka. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw paellę pod przykryciem na 15 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!