Dzisiaj jest: Sobota, 24.10.2020 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Paella z kurczakiem i rybą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Paella z kurczakiem i rybą będzie smaczniejsza, gdy dodamy do przepisu 2 pomidory, a bulion warzywny zastąpimy drobiowym. Przepis kuchni hiszpańskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  ryż
    długoziarnisty
  • 100 g  mintaj
    filety
  • 150 g  filet z kurczaka
  • 12 sztuk  krewetki
    koktajlowe
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 150 g  pieczarki
  • 150 g  groszek zielony
  • 10 sztuk  małże
    bez skorupek, ze słoika
  • 500 ml  bulion warzywny
  • 4 łyżki  oliwa
  • 1 szczypta  kurkuma
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mintaja pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut na rozgrzanej oliwie. Usmażoną rybę zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka (10 min). Krewetki gotuj w wodzie przez 5 minut, po czym odsącz na sicie.
  2. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojoną na kawałki paprykę i smaż wszystko przez chwilę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię razem z odsączonym z zalewy zielonym groszkiem. Dodaj ugotowane krewetki, odcedzone z zalewy małże oraz ryż. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
  3. Smaż wszystko przez 10 minut. Po tym czasie podlej wszystko bulionem wymieszanym z kurkumą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Gdy bulion się wchłonie, wrzuć mintaja i kurczaka. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw paellę pod przykryciem na 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE