Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 520 g kurczak
udo z tuszki - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1 puszka groszek konserwowy
- 200 g ryż biały
długoziarnisty - 2 łyżki olej rzepakowy
- 1 łyżeczka curry
- 1 sztuka pomidory
- sól
do smaku - 1/2 łyżki koperek
posiekany - 1/2 sztuki cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski. Groszek odsącz z zalewy. Pomidora umyj, osusz, pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim kurczaka. Gdy mięso się z rumieni, dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę. Po chwili dorzuć ryż, curry, sól i wymieszaj. Smaż przez 15 sekund po czym podlej wszystko 2,5 szklanki wody, zamieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Gdy ryż wchłonie wodę, podlej danie kolejną szklanką wody, dodaj pomidora i potrząśnij patelnią, by składniki się wymieszały. Wlej jeszcze 0,5 szklanki wody i dodaj groszek. Gotuj, aż ryż wchłonie wodę. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia