Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
520 g kurczak
udo z tuszki1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1/2 sztuki papryka czerwona
1 puszka groszek konserwowy
200 g ryż biały
długoziarnisty2 łyżki olej rzepakowy
1 łyżeczka curry
1 sztuka pomidory
sól
do smaku1/2 łyżki koperek
posiekany1/2 sztuki cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski. Groszek odsącz z zalewy. Pomidora umyj, osusz, pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim kurczaka. Gdy mięso się z rumieni, dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę. Po chwili dorzuć ryż, curry, sól i wymieszaj. Smaż przez 15 sekund po czym podlej wszystko 2,5 szklanki wody, zamieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Gdy ryż wchłonie wodę, podlej danie kolejną szklanką wody, dodaj pomidora i potrząśnij patelnią, by składniki się wymieszały. Wlej jeszcze 0,5 szklanki wody i dodaj groszek. Gotuj, aż ryż wchłonie wodę. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia