Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk kurczak
pałki5 łyżek olej
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnek
100 g boczek
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
1 łyżka koncentrat pomidorowy
400 g pomidory
z puszki300 ml bulion
200 g pomidorki koktajlowe
cukier
do smaku2 łyżki oregano
posiekanesól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pałki kurczaka oczyść i po odcięciu chrząstek oprósz solą oraz pieprzem. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni, a na pozostałym oleju podsmaż cebulę, czosnek i boczek.
- Papryki pokrój w paski i dodaj do smażących się składników. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz bulion. Zagotuj.
- Do składników dorzuć pałki kurczaka. Duś na małym ogniu przez 50 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Do zawartości patelni dodaj umyte i przekrojone pomidorki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dorzuć oregano i wymieszaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku