Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag cielęcina
- 1 sztuka cebula
- 1/2 szklanki śmietana
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżeczka mąka
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - sól
do smaku - oliwa
z masłem, pół na pół do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dzielimy na 8 zgrabnych porcji, lekko solimy i kropimy sokiem z cytryny.
- Na silnie rozgrzanym tłuszczu obsmażamy przygotowane kawałki mięsa, gdy się zrumienią z obu stron, wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę razem zasmażamy, mieszając, by mięso nie przywarło do naczynia, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem.
- Gdy woda wyparuje, uzupełniamy (dolewając małe ilości).
- W mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną, dodajemy paprykę, wlewamy do mięsa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
- Gdy trzeba, sok lekko doprawiamy solą i sokiem z cytryny.