Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Paprykarz z kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy lekko posypany posiekaną zieleniną, z dodatkiem wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i makaronów oraz delikatnie przyprawionej, sezonowej surówki.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  filet z kurczaka
  • 1 szklanka  śmietana
  • 25 dag  pieczarki
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 puszka  groszek konserwowy
  • 2 sztuki  papryka marynowana
  • 1 łyżeczka  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka  ketchup
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • słodka papryka mielona
    do smaku
  • ostra papryka mielona
    do smaku
  • 1 szczypta  pieprz cayenne
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • olej i smalec
    pół na pół

Sposób przyrządzania:

  1. Porcje kurczaka oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzuć posiekaną cebulę, całość zasmaż, uważając by cebula się tylko zeszkliła, przekładamy mięso do rondla z grubym dnem.
  2. Mięso w rondlu podlej2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykryj i duś na niewielkim ogniu.
  3. Po 10 minutach dodaj koncentrat, ketchup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone, marynowane papryczki.
  4. Gdy składniki będą miękkie, dodaj spienioną śmietanę, podgrzej i, gdy trzeba, dopraw do smaku.
  5. Sos gotuj przez około 3 minuty na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny, z przebijającą nutą pomidorów smak).
Smacznego! ;)



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

paprykarzprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE