Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki filet z kurczaka
1 szklanka śmietana
25 dag pieczarki
1 sztuka cebula
1 puszka groszek konserwowy
2 sztuki papryka marynowana
1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
1 łyżka ketchup
sól
do smakupieprz
do smakusłodka papryka mielona
do smakuostra papryka mielona
do smaku1 szczypta pieprz cayenne
mąka krupczatka
do panierowaniaolej i smalec
pół na pół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porcje kurczaka oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzuć posiekaną cebulę, całość zasmaż, uważając by cebula się tylko zeszkliła, przekładamy mięso do rondla z grubym dnem.
- Mięso w rondlu podlej2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykryj i duś na niewielkim ogniu.
- Po 10 minutach dodaj koncentrat, ketchup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone, marynowane papryczki.
- Gdy składniki będą miękkie, dodaj spienioną śmietanę, podgrzej i, gdy trzeba, dopraw do smaku.
- Sos gotuj przez około 3 minuty na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny, z przebijającą nutą pomidorów smak).