Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bułka pszenna
- 300 ml mleko
- 500 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - 2 sztuki jajka
- 150 g grzyby
- 4 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 8 gałązek tymianek
- 2 sztuki papryka żółta
- 2 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
- oliwa z oliwek
- 100 g masło
- kminek
do smaku, mielony - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułki pokrój na kawałki, po czym namocz w mleku. Mięso przełóż do miski, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj namoczone bułki, kminek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Grzyby i dymki pokrój w plasterki, część tymianku posiekaj. Składniki dodaj do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj. Papryki umyj, odkrój wierzchy i usuń gniazda nasienne.
- Papryki napełnij przygotowanym farszem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałym tymiankiem. Włóż nafaszerowane papryki, skrop oliwą i zalej 100 ml wody. Piecz w 170 st. C przez 45 minut. Przed końcem pieczenia dodaj do nich masło.
Źródło przepisu: Smacznego!