Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki bułka pszenna
300 ml mleko
500 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe2 sztuki jajka
150 g grzyby
4 sztuki dymka ze szczypiorkiem
8 gałązek tymianek
2 sztuki papryka żółta
2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka cebula
oliwa z oliwek
100 g masło
kminek
do smaku, mielonysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułki pokrój na kawałki, po czym namocz w mleku. Mięso przełóż do miski, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj namoczone bułki, kminek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Grzyby i dymki pokrój w plasterki, część tymianku posiekaj. Składniki dodaj do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj. Papryki umyj, odkrój wierzchy i usuń gniazda nasienne.
- Papryki napełnij przygotowanym farszem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałym tymiankiem. Włóż nafaszerowane papryki, skrop oliwą i zalej 100 ml wody. Piecz w 170 st. C przez 45 minut. Przed końcem pieczenia dodaj do nich masło.
Źródło przepisu: Smacznego!