Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.2 kg udek z kurczaka
- 1 sztuka papryka
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 sztuki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 100 g ryżu białego długoziarnistego
- 1 sztuka puszka fasoli czerwonej
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 2 łyżeczkami ostrej papryki. Przełóż kurczaka na blachę, skrop olejem, dodaj nieobrane ząbki czosnku i piecz 75 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia dodaj na blachę pokrojoną cebulę i papryki.
- Ryż ugotuj, odcedź. Jeszcze ciepły wymieszaj z odsączoną z zalewy fasolą, posiekaną natką i łyżką oleju. Dopraw do smaku.
- Jogurt wymieszaj ze śmietaną i pozostałą ostrą papryką. Sos podawaj osobno.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia