Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.2 kg udek z kurczaka
1 sztuka papryka
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 sztuki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 12%
100 g ryżu białego długoziarnistego
1 sztuka puszka fasoli czerwonej
2 sztuki gałązki natki pietruszki
sól
pieprz czarny mielony
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 2 łyżeczkami ostrej papryki. Przełóż kurczaka na blachę, skrop olejem, dodaj nieobrane ząbki czosnku i piecz 75 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia dodaj na blachę pokrojoną cebulę i papryki.
- Ryż ugotuj, odcedź. Jeszcze ciepły wymieszaj z odsączoną z zalewy fasolą, posiekaną natką i łyżką oleju. Dopraw do smaku.
- Jogurt wymieszaj ze śmietaną i pozostałą ostrą papryką. Sos podawaj osobno.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!