Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 sztuki kolorowe papryki
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski. Dodaj paprykę do mięsa i smaż kilka minut. Gdy papryka zmięknie dodaj posiekany czosnek i cebulę. Podsmaż wszystko jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Podlej danie białym winem i duś pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka