Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1.5 szklanek mięso
gotowane z rosołu2 szklanki ziemniaki
ugotowane1 sztuka cebula
2 sztuki jajka
przyprawy
do smaku3 sztuki borowiki
suszone kapelusze1/2 szklanki mleko
1/2 szklanki woda
bułka tarta
do panierowaniaolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- W letnim mleku z wodą moczymy grzyby, gdy napęcznieją, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
- Odparowujemy płyn, w którym się gotowały, powinny pozostać 3 duże łyżki.
- Na tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, odstawiamy do wychłodzenia.
- Gotowane mięso, ziemniaki, cebulę, grzyby dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy, tartą bułkę namoczoną w 3 łyżkach płynu z gotowania grzybów, wyrabiamy, gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość tartej bułki.
- Z masy formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich pasztecików, panierujemy, lekko dociskając, w tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron.