Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 14 osób
Składniki
mięso
z rosołujarzyny
z rosołu2 sztuki cebula
20 dag wątróbka drobiowa
lub wątroba25 dag boczek
wędzony2 łyżki bułka tarta
2 sztuki jajka
przyprawy
do smakuzioła
do smakutłuszcz
do wysmarowania formybułka tarta
do posypania formyoliwa
lub olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na boki.
- Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątrobę i, często mieszając, podsmażamy razem przez 3-4 minuty.
- Całość odstawiamy do wychłodzenia.
- Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie mięso z rosołu, jarzyny, pokrojony w kawałki boczek, zasmażoną wątróbkę z cebulą.
- Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, przyprawy.
- Masę przekładamy do przygotowanej małej, podłużnej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika.