Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk patisony
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 250 g mięso mielone
- 1 sztuka pomidory
duży - 1 sztuka cebula
- bazylia
suszona, do smaku - 2 łyżki keczup
pikantny - sól
do smaku - pieprz
do smaku - vegeta
do smaku - olej
- bazylia
listki, świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Patisony umyj, odetnij z nich kapelusze, a środek wydrąż łyżką.
- Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Pomidor razem z miąższem z patisonów pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso mielone. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj cebulę do mięsa i smaż chwilę razem.
- Do podsmażonego mięsa dodaj paprykę, pomidora, miąższ z patisonów oraz bazylię. Na koniec dopraw do smaku, dodaj keczup i wymieszaj.
- Wydrążone patisony podgotuj przez 15 minut w osolonym wrzątku. Gorące patisony wypełnij mięsnym farszem, udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Warzywa tanie zdrowie