Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 sztuk patisony
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
250 g mięso mielone
1 sztuka pomidory
duży1 sztuka cebula
bazylia
suszona, do smaku2 łyżki keczup
pikantnysól
do smakupieprz
do smakuvegeta
do smakuolej
bazylia
listki, świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Patisony umyj, odetnij z nich kapelusze, a środek wydrąż łyżką.
- Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Pomidor razem z miąższem z patisonów pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso mielone. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj cebulę do mięsa i smaż chwilę razem.
- Do podsmażonego mięsa dodaj paprykę, pomidora, miąższ z patisonów oraz bazylię. Na koniec dopraw do smaku, dodaj keczup i wymieszaj.
- Wydrążone patisony podgotuj przez 15 minut w osolonym wrzątku. Gorące patisony wypełnij mięsnym farszem, udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Warzywa tanie zdrowie