Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Patisony zapiekane z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Patisony zapiekane z mięsem to przepis na smaczne i efektowne danie. Potrawę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  patisony
    średni
  • 200 g  mięso mielone
    z indyka
  • 2 gałązki  pomidorki koktajlowe
  • 1/2 sztuki  bułka pszenna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 3 łyżki  sos chili
    słodko-pikantny
  • pieprz
    do smaku
  • 1 garść  natka pietruszki
  • 2 łyżki  oliwa
    +2 łyżeczki

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę bułki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Następnie przełóż do miski i odstaw.
  2. Na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone. Po 5 minutach dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. Wymieszaj i podsmaż. Na koniec dodaj sos chili i dopraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Patisony umyj, osusz i odetnij górną część. Łyżką wydrąż środek.
  4. Do mięsnego farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i grzanki. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij patisony. Następnie przykryj odciętym wcześniej wierzchem, skrop oliwą i ustaw patisony w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym.
  5. Tak przygotowane patisony obłóż skropionymi oliwą i posolonymi pomidorkami. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

patisonprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE