Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki patisony
średni - 200 g mięso mielone
z indyka - 2 gałązki pomidorki koktajlowe
- 1/2 sztuki bułka pszenna
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka sos sojowy
- 3 łyżki sos chili
słodko-pikantny - pieprz
do smaku - 1 garść natka pietruszki
- 2 łyżki oliwa
+2 łyżeczki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połowę bułki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Następnie przełóż do miski i odstaw.
- Na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone. Po 5 minutach dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. Wymieszaj i podsmaż. Na koniec dodaj sos chili i dopraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Patisony umyj, osusz i odetnij górną część. Łyżką wydrąż środek.
- Do mięsnego farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i grzanki. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij patisony. Następnie przykryj odciętym wcześniej wierzchem, skrop oliwą i ustaw patisony w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym.
- Tak przygotowane patisony obłóż skropionymi oliwą i posolonymi pomidorkami. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia