Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g boczek wędzony
- 6 sztuk żółtko z jajka
- 1/2 szklanki ser żółty
starty - 250 ml śmietana
30% - 1/2 pęczki bazylia
- 400 g makaron penne (rurki)
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zabezpiecz przez wystygnięciem.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Żółtka wymieszaj ze startym serem, śmietaną, bazylią i przyprawami. Uzyskaną masą jajeczną zalej boczek na patelni. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu.
- Makaron rozłóż na talerze. Polej sosem, wymieszaj. Na koniec posyp posiekaną bazylią.
Źródło przepisu: Moja kuchnia