Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Penne z boczkiem to przepis na szybkie i smaczne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  boczek wędzony
  • 6 sztuk  żółtko z jajka
  • 1/2 szklanki  ser żółty
    starty
  • 250 ml  śmietana
    30%
  • 1/2 pęczki  bazylia
  • 400 g  makaron penne (rurki)
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zabezpiecz przez wystygnięciem.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Żółtka wymieszaj ze startym serem, śmietaną, bazylią i przyprawami. Uzyskaną masą jajeczną zalej boczek na patelni. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu.
  4. Makaron rozłóż na talerze. Polej sosem, wymieszaj. Na koniec posyp posiekaną bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE