Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/4 opakowania makaron penne
- 3 sztuki pomidory
średnie - 200 g ser kozi
- 200 g szynka
- 2 łyżki czarne oliwki
- 2 sztuki papryka marynowana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki oliwa
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczki bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 2 litry osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzuć makaron, ugotuj i odcedź.
- Pomidory skrop oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Następnie ostudź pomidory, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pomidorami. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę pokrojoną w paski i oliwki. Wierzch posyp kozim serem i bazylią.
Źródło przepisu: Twoje przepisy