Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g makaron penne (rurki)
300 g filet z kurczaka
150 g pieczarki
1 sztuka por
1/2 szklanki śmietana kremówka
1 łyżeczka tymianek
pieprz
do smakusól
do smaku1 sztuka kostka rosołowa
olej
do smażenia1 łyżka masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju, mieszając od czasu do czasu.
- Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni posmarowanej masłem z odrobiną oleju. Dodaj do kurczaka. Por oczyść, posiekaj i podsmaż. Dodaj do kurczaka.
- Kostkę rosołową rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Bulionem podlej kurczaka z pieczarkami. Całość duś do miękkości. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec podlej kremówką.
- W garnku zagotuj osoloną wodę, po czym ugotuj w niej makaron. Odcedź i wyłóż na talerze. Makaron polej sosem, po czym posyp tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku